نورد سرد یکی از انواع فرآیندهای شکل دهی است که علاوه بر کاهش ضخامت، باعث تغییر در ساختار فلزات و تغییر در خواص مکانیکی آنها می شود. همچنین به دلیل مزایای خوب آن، عموماً کمی گرانتر از فولاد نورد گرم است. برخلاف نورد گرم، این نورد در دمایی کمتر از تبلور مجدد فلز و معمولاً در دمای محیط و از طریق غلتک ها انجام می شود. فلز به مرور زمان فشرده می شود و قدرت تسلیم و سختی فلز افزایش می یابد. هدف از نورد سرد ایجاد ورق های نازک، دقت ابعادی و کیفیت سطح مناسب است. با نورد سرد ما به پرداخت های یکنواخت تر، ساختارهای مقاوم تر و متخلخل کمتری دست پیدا می کنیم. با این حال، تا زمانی که فلز در دمای بالا پردازش شود، مقاومت بیشتری در برابر خوردگی خواهد داشت.
فرآیند نورد سرد چگونه انجام میشود؟
محصولات پس از تولید به روش نورد گرم وارد مرحله پردازش نورد سرد می شوند. روش کار بدین صورت است که پس از نورد گرم، فولاد تا دمای اتاق خنک می شود و پس از آن غلتک های نورد سرد با دمایی کمتر از تبلور از آن عبور می کنند تا ورق ها تا حد مناسبی نازک شوند.
این امر منجر به سختی بیشتر ورق از نظر قالب گیری می شود. به همین دلیل با عملیات بازپخت، پلاستیسیته و انعطاف پذیری ورق افزایش می یابد. ماشین های نورد سرد دارای بخشی به نام ضخامت سنج هستند که فولاد را هنگام خروج از غلتک ها بررسی می کند. ماشین های چند مرحله ای دارای 3 تا 6 جفت غلتک در یک سری هستند و برای رسیدن به ضخامت مورد نظر نصب می شوند. پس از تغییرات فراوان بالاخره محصولات فولادی با استفاده از ورق آهن تولید می شود، انواع پروفیل تولید می شود. قابل ذکر است که ورق روغن یکی از انواع مقاطع تولیدی نورد سرد می باشد.
به طور معمول، عملیات رفت و برگشتی منجر به کاهش ضخامت بین 50 تا 90 درصد می شود. به دلیل وجود نیروهای فشار و اصطکاک زیاد، امکان و پتانسیل رسیدن دمای هر دور به 250 درجه سانتیگراد وجود دارد. بنابراین استفاده از خنک کننده برای سرد نگه داشتن غلتک ها و فلزات ضروری است.
برای این کار معمولا از روغن یا آب استفاده می شود. ضخامت فلز تولید شده بین 0.12 تا 2.5 میلی متر می باشد. این نازکی منجر به استفاده از این ورق در تولید اقلامی مانند قوطی نوشابه یا پنل خودروهای سبک، هواپیماهای سبک و ... می شود.
نورد سرد چه کاربردهایی دارد؟
فولاد نورد سرد به عنوان یک ماده خام کاربردهای گسترده ای در مهندسی پزشکی، هوافضا و خودرو دارد. بسیاری از محصولات و مقاطع فولادی به طور مستقیم یا غیر مستقیم از نورد سرد تهیه می شوند که می توان به موارد زیر اشاره کرد:
انواع پروفیل باز و بسته مانند زد، آبرو، کن و پروفیل
ورق روغنی
ورق گالوانیزه
ورق رنگی
ورق سقف
مزیای نورد سرد
نورد سرد به دلیل مزایای زیادی که دارد بسیار محبوب شده است. این مزایا شامل موارد زیر است:
برخلاف نورد گرم، محصولاتی با ابعاد دقیق به دست می آیند.
سختی محصولات تولید شده در این روش 20 درصد افزایش می یابد.
ورق سرد قابلیت شکل گیری را خواهد داشت.
انعطاف پذیری و مقاومت در نورد سرد بیشتر خواهد بود.
محصول تولید شده به روش نورد سرد دارای استحکام بسیار بالایی می باشد.
:: برچسبها:
نورد ,
نودرکاری ,
نورد سرد ,
پروفیل ,
ورق ,
,
:: بازدید از این مطلب : 162
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0